Van H. Gilbert Architect PC

Home | Firm Profile | Services | Projects | Awards | Testimonials | Opportunities
Informed by the remnants of Albuquerque's once rural North Valley, the design of the home recalls the historic village compounds of Northern New Mexico. The home's adobe-like walls, pitched metal roof, dormer windows, building mass, stepped forms, and exterior courtyards all harken to a home steeped in local design tradition, in a contemporary interpretation. An expansive view of the Sandia Mountains anchors the public living areas. The home's more private areas of a casual, high-ceilinged family room, library, kitchen, bedroom, and workout space focus on a secluded courtyard and portal. As the visitor circulates from the entry to the interior courtyard, the heart of the light filled home is revealed. A long gallery with floor to ceiling windows affords views of the courtyard and serves as a connector of the master bedroom suite, the casual family room, and kitchen. Access to the courtyard from bedroom, gallery, or living room makes the courtyard and portal an extension of the interior living space. The central kitchen and breakfast nook is comfortable for two yet accommodates entertaining crowds of one hundred or more. Support areas adjacent to the kitchen include a butler pantry, beverage center, and party storage.