Van H. Gilbert Architect PC

Home | Firm Profile | Services | Projects | Awards | Testimonials | Opportunities
Surrounded by grassy fields and anchored by the large cottonwood trees of the Rio Grande River Valley this two story residence is a reflection of the owner's southern roots. The impetus of the design was the owner's love of the Georgian and Federal styles but interpreted in a New Mexico vernacular. Pitched metal roof, portals, court-yards, large, deep set windows with window seats, and doorways that open onto courtyards are some of the indigenous design elements. The formal entry sequence moves the visitor in a progressesion from street, to tree lined parking forecourt, to the 8 foot high entry vestibule and on into the 26 feet high open living room. The unveiling procession concludes in the private family areas. Overlooking the living room from is a second floor balcony with a crow's nest seating area defined by a whimsical cupola. The balcony connects the master bedroom suite with the children's bedroom/bath wing of the home. The double height dining room evokes the rural character of the site in its silo shape and extends the inside of the home into the landscape. A guest suite and exercise room with spa are located on the first floor. The garage, stable, house and pool are all connected by portals and courtyards. The varied forms of the house add to the sense of place and to the feeling that the home evolved on the site over time.